Uniunea Europeană va prelungi cu 12 luni mecanismul de plafonare a prețurilor la gaz, pentru a crea un spațiu de siguranță în eventualitatea unor noi șocuri generate de fluctuațiile tarifelor la energie.
”Miniștrii Energiei din statele Uniunii Europene au ajuns la un acord politic în sensul prelungirii a trei reglementări de urgență. (…) Aceste măsuri de urgență au fost adoptate anul trecut, ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei contra Ucrainei, în scopul intensificării solidarității între statele membre, accelerării implementării energiei regenerabile și protejării cetățenilor de prețurile excesive la energie”, anunță Consiliul UE.
”Prelungirea celor trei măsuri de urgență este necesară pentru abordarea situației încă fragile din UE ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Acest lucru ne va asigura stabilizarea piețelor energiei, atenuarea efectelor crizei și protejarea cetățenilor UE de prețurile excesive”, a declarat Teresa Ribera, vicepremier și ministru al Tranziției Ecologice în Spania, țară care deține Președinția semestrială a Consiliului UE.
Reglementarea UE 2578/2022, prin care este instituit un mecanism de corecție pentru protejarea cetățenilor UE și a economiei de prețurile excesiv de mari la energie a stabilit un sistem de contracarare a fluctuațiilor prețurilor la gaze. Miniștrii Energiei au decis prelungirea aplicării acestui mecanism până pe 31 ianuarie 2025.
De asemenea, a fost prelungită până pe 31 decembrie 2024 Reglementarea 2576/2022 privind intensificarea solidarității europene prin coordonarea achizițiilor de gaz, în sensul reducerii prețurilor la energie și îmbunătățirii securității aprovizionării.
Miniștrii au prelungit până pe 30 iunie 2025 aplicarea unor amendamente privind utilizarea energiei regenerabile, în scopul reducerii dependenței de combustibilii fosili din Rusia și avansării obiectivelor de protejare a climei.
Noile reglementări urmează să fie aprobate formal prin procedură scrisă de Consiliul Uniunii Europene și vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE pentru a intra în vigoare imediat după expirarea actualelor dispoziții.
Citește și: